nl | fr | en
Facebook Linkedin Pintrest Instagram

Bijzondere gevel voor nieuw kantoorgebouw Aertssen Logistics

Auteur: Tilly Baekelandt - Bron: De Bouw Werkt

Het nieuw ellipsvormig kantoorgebouw van Aertssen Logistics in het Logistiek Park Waasland (Verrebroek) springt met zijn bijzondere vorm meteen in het oog. Bouwunielid Vorsselmans dacht samen met Mertensarchitecten mee over de bijzondere gevel.

Dit project kreeg met meerdere uitdagingen te maken. Zo werd er steigerloos gebouwd, aangezien het hoofdkantoor omringd is door logistieke magazijnen. Hierbij moesten grote glasvolumes van binnenuit geplaatst worden in een gordijngevel. De maatvoering was cruciaal: een gesegmenteerde vliesgevel moest perfect overgaan in de ronde gevelbeplating van de firma Limeparts-Drooghmans. Vanuit esthetisch oogpunt werd geopteerd voor zo smal mogelijke profielen met een maximum aan doorzicht. Vorsselmans koos hierbij voor het Schüco FWS50-gordijngevelprofiel. De transparantie van het gebouw, met veel lichtinval en warmte, vereist een performante zonwering en brandwerendheid. In het initiële ontwerp waren de gevelterrassen langs het gebouw smaller. Daarom werden de horizontale banden tussen de vliesgevels breder gemaakt. Op die manier werd het probleem van brandoverslag opgelost, werd de afstand van glas naar glas groter en is de directe zoninstraling beperkter.

Bekijk het artikel in pdf-vorm

Bijzondere gevel voor nieuw kantoorgebouw Aertssen Logistics - 1