nl | fr | en
Facebook Linkedin Pintrest Instagram

Spelen met vormen en figuren in de gevel

Auteur: Jens Demets - Bron: Bouwen aan Vlaanderen

De architectuurwereld stelt steeds hogere eisen. Elk bouwproject moet uniek en verrassend zijn. Dat originaliteit vandaag nog mogelijk is, bewijst het metaalverwerkend bedrijf Limeparts met de renovatie van gemeenschapsinstelling De Grubbe. Figuurperforaties in de gevelcassettes geven de gevel van het complex een eigentijdse uitstraling.

Gemeenschapsinstelling De Grubbe is een gesloten instelling voor jongeren. Omdat het complex niet langer voldeed aan de vereisten van de Vlaamse Overheid, drong een renovatie zich op. De Grubbe vertrouwde het project toe aan het Belgische Limeparts. De producent van aluminium gevelbekleding gaf de gemeenschapsinstelling een frisse look door de combinatie van traditioneel gevelmetselwerk met figuurperforaties in de gevelcassettes.

Salamander in gevel

Limeparts cassettegevelsystemen zijn een betrouwbare oplossing voor elke toepassing van geventileerde gevelbekledingen. Ze zijn opvallend in hun eenvoud en vormen tegelijkertijd een unieke uitdaging voor de architect bij de uitwerking van elk ontwerp of geveldesign. “De klant had een duidelijke wens voor ogen: het figuur van een salamander laten terugkomen in de gevelcassettes”, aldus Koen Vandersmissen van Limeparts. “Figuurperforatie maakt dat perfect mogelijk. Het geheel wordt onzichtbaar gemonteerd op een verticale draagstructuur. Zo krijgt de gevel een strakke, maar hoogwaardige uitstraling.”

“Wij differentiëren ons ook ten opzichte van de gekende traditionele gevelsystemen door het toepassen van onzichtbare geïntegreerde waterafvoer. Deze geïntegreerde waterafvoer zorgt ervoor dat het water achter de cassettegevels wordt afgevoerd, waardoor de gevels amper vervuild raken.”

Alle figuren mogelijk

Figuurperforatie is een veelzijdige toepassing en scoort hoog op vlak van esthetiek. De patronen kunnen naargelang de visie aangepast worden, waardoor de mogelijkheden oneindig zijn. Zowel 3D-vormen, foto’s als speciale reliëfvormen zijn mogelijk. De realisatie van unieke designgevels komt tot stand door een flexibel productieproces. De afbeelding wordt ingelezen door een softwareprogramma, die vertaalt het figuur naar een geperforeerde plaat. “Zelfs zonwering is mogelijk. Zo krijg je een oplossing die de warmte tegenhoudt, maar het zicht niet belemmert.”

Limeparts is met de figuurperforatie in De Grubbe niet aan zijn proefstuk toe. Ook in VIVES Kortrijk versieren geperforeerde panelen de gevel. “Dat was een hele uitdaging. De gevel bevond zich immers op een hellend vlak. Maar het resultaat is ongezien: de figuurperforatie in de gevelcassettes creëert een mooi dieptegevoel in de gevel. Hoe complex de vorm ook is: we gaan geen enkele uitdaging uit de weg. Door nauw overleg met de architect zorgt figuurperforatie altijd voor een grote meerwaarde”, besluit Koen Vandersmissen.

Spelen met vormen en figuren in de gevel - 1