nl | fr | en
Facebook Linkedin Pintrest Instagram

Spiegelend op de boelwerf

Auteur: Els Jonckheere - Bron: Bouwen aan Vlaanderen

Met een hoofdkwartier dat op het voormalige droogdok van de Boelwerf staat, zorgde Cordeel voor een technisch huzarenstuk. Architecturaal is het eveneens een hoogstandje geworden. Door de atypische vorm, maar ook en vooral door de spiegelende gevelpanelen die het gebouw in functie van tijd en weersomstandigheden telkens weer een andere aanblik geven.

Met zijn nieuwe hoofdkwartier heeft Cordeel een wel erg mooi visitekaartje gecreëerd. Het inventieve gebouw van 100 x 26 meter en een stalen gebinte van 1.200 ton, bestaat uit twee verdiepingen met rondom terrassen. Het pand steunt op twee poten, waardoor het 20 meter boven de waterspiegel uitsteekt en een prachtig zicht op de omgeving biedt. Onder, boven en tussen beide verdiepingen is telkens een volume dat met spiegelende gevelpanelen is bekleed. “In totaal werden  5.500 m² Alucobond panelen geplaatst,” vertelt Koen Vandersmissen, gedelegeerd bestuurder van Limeparts-Drooghmans. “Deze composiet gevelpanelen zijn opgebouwd uit twee aluminium platen van telkens 0,5 mm en een polymeer tussenlaag van 3 mm. Alles werd in ons eigen atelier op maat gemaakt, met een gemiddelde afmeting van 1,1 x 3,6 meter.”

Alles onder één dak

Limeparts-Drooghmans streeft naar een maximale kwaliteit en houdt daartoe het hele proces in eigen handen. “Verkoop, engineering en montage blijven onder één dak,” legt Koen Vandersmissen uit. “Dit is de beste manier om de klant te ontzorgen en onze kwaliteitslat erg hoog te leggen. Perfect geproduceerde panelen zijn geen garantie om een prachtig resultaat te bekomen. Even noodzakelijk is een vakkundige plaatsing met een gevelsysteem dat een excellente en duurzame bevestiging toelaat. En ook daar zorgen we voor. Enerzijds kan u rekenen op een team dat weet waarmee het bezig is. Anderzijds ontwikkelden we een revolutionair gevelsysteem dat een onzichtbare en trillingsvrije plaatsing van de panelen toelaat en er bovendien voor zorgt dat elk paneel individueel uitneembaar is in geval van schade of werken achter de gevel.”

Een project met uitdagingen

Technisch gezien had het nieuwe hoofdkwartier van Cordeel de nodige uitdagingen voor Limeparts-Drooghmans in petto. Zo belemmerde de specifieke ligging het gebruik van hoogtewerkers. “Gelukkig konden we 100% rekenen op de kennis en steun van Cordeel,” vertelt Koen Vandersmissen. “Uiteindelijk besloten we samen een specifieke stelling te bouwen. Maar dat maakte de opdracht er niet meteen  gemakkelijker op. Spiegelende platen zijn erg fragiel en ze monteren vanop een stelling brengt extra risico’s op beschadiging met zich mee. Het kostte ons bloed, zweet en tranen, maar het resultaat is wederom een mooi staaltje van ons kunnen.”