nl | fr | en
Facebook Linkedin Pintrest Instagram

Strakke gevelmix voor stijvol woonproject

Auteur: Tim Janssens - Bron: Bouwen aan Vlaanderen

Hedendaagse nieuwbouwwoningen in een rustgevende, comfortabele setting, op een steenworp van Hasselt en omringd door groen en water: het hoeft niet te verwonderen dat het Krikels Park-project in Kuringen meteen in de smaak viel. Gezien het overweldigende succes van deze nieuwe verkaveling, kwamen er boven op de 44 eengezinswoningen nog eens veertien appartementen bij, die ondergebracht zijn in een stijlvol balkvolume. Met haar strakke, dynamische en luxueus ogende gevels is Residentie Riva zonder twijfel de architecturale kers op de taart.

Residentie Riva huisvest veertien ruime doorzonappartementen met twee of drie slaapkamers. De wooneenheden zijn verspreid over de bovenste drie bouwlagen, terwijl het gelijkvloers is voorbehouden voor de inkompartijen, parkeerplaatsen en fietsenstallingen. De bewoners beschikken aan weerszijden over een gezellig privéterras en kunnen onder meer genieten van een prachtig uitzicht op het nabijgelegen Albertkanaal. “Wooncomfort begint bij een attractieve ligging”, weet Veerle Henckaerts van Mamu Architects, dat instond voor het ontwerp. “Ontwikkelaar Immo Top Invest gaf ons carte blanche. De parkinginfrastructuur op het gelijkvloers is uitgevoerd in zwart staalwerk, wat het gebouw een zwevend effect geeft. Via de creatie van aantrekkelijke doorzichten en wooneenheden met een riant ruimtegevoel – onder meer dankzij grote raampartijen, hoge plafonds (tot 2,9 meter en zelfs 3,2 meter voor de penthouses) en de integratie van de buitenaanleg in het architecturale concept – zijn we erin geslaagd om het langgerekte volume optimaal in te bedden in de groene omgeving.”

Sober en natuurlijk materialenpalet

Een van de vele aspecten die Residentie Riva zo bijzonder maakt, is het zinnenprikkelende geveldesign. “Om aansluiting te zoeken met de grondgebonden woningen in de verkaveling is het appartementsgebouw zo transparant mogelijk ontworpen en voorzien van een optimale gevelindeling. Het spel van verspringende vlakken en open en gesloten geveldelen creëert een optisch kleinschalig gebouw met veel visuele variatie en geleding”, legt Veerle Henckaerts uit. “We hebben geopteerd voor een sober en natuurlijk materialenpalet. De dichte gevelvlakken zijn bekleed met een stijlvolle schakering van witte en zwarte aluminium cassettes, afgewisseld met zandkleurige keramische grootformaattegels. Het aantal voegen moest geminimaliseerd worden, zodat het gebouw een strakke, hedendaagse uitstraling zou krijgen. Alle hoekverbindingen van de keramische gevelbekleding zijn in verstek uitgevoerd om ze een massieve, luxueuze aanblik te geven.”

Aluminium en keramiek

Het was Limeparts-Drooghmans dat de opdracht kreeg om de ideeën van Mamu Architects in de praktijk te brengen. “We hebben zowel de aluminium cassettes als de keramische grootformaattegels geproduceerd en
geplaatst”, vertelt CEO Koen Vandersmissen. “Limeparts en Drooghmans sloegen de handen in elkaar om high-end architectonische gevels met zowel metalen als niet-metalen bekleding te kunnen realiseren. Beide varianten komen ruimschoots aan bod in dit project. Alle gevels die we plaatsen, worden telkens op maat gemodelleerd, ‘geëngineerd’ en geproduceerd, op basis van de esthetische visie van de architect en rekening houdend met de technische eisen, de thermische performantie en de algemene uitvoerbaarheid. Het samenspel tussen onze projectleider, de architect en de aannemer heeft geresulteerd in een piekfijn resultaat. We zijn blij dat we letterlijk en figuurlijk onze stempel hebben kunnen drukken op zo’n mooi project!”

Bekijk het artikel in pdf-vorm

Strakke gevelmix voor stijvol woonproject - 1